Thursday, February 21, 2019

RO -- Extract din Discursul Prezidențial la Adunarea Federală
Moscova, 20 Februarie, 2019 la orele 13:30
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin:
Colegi, Rusia a fost și va fi întotdeauna un Stat suveran și independent. Acesta este un dat cucerit, un adevăr. El va fi întotdeauna, sau pur și simplu va înceta să existe. Trebuie să o înțelegem în mod clar. Fără suveranitate, Rusia nu poate fi un Stat. Unele țări pot face acest lucru, dar Rusia, nu.
A construi relații cu Rusia, înseamnă a lucra împreună pentru a găsi soluții pentru probleme mai complexe, în loc de a încerca să se impună soluții. Nu facem un secret în privința priorităților noastre în politica externă. Printre acestea se numără consolidarea încrederii, combaterea amenințărilor globale, promovarea cooperării în economie și comerț, educație, cultură, știință și tehnologie, precum și facilitarea contactelor între oameni. Aceste principii dau marturie asupra muncii noastre la ONU, în Comunitatea Statelor Independente, precum și în Grupul celor 20, în BRICS și în Organizația de Cooperare din Shanghai.
Credem în importanța promovării unei cooperări mai strânse și mai esențiale în înteriorul Statului Uniunii Rusiei și a Bielorusiei, inclusiv în politica externă și coordonarea economică. Împreună cu partenerii noștri de integrare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, vom continua să creăm piețe comune și eforturi de diseminare. Aceasta include stabilirea de decizii pentru coordonarea activităților EAEU cu inițiativa "Belt and Road" a Chinei,  în directia un parteneriat eurasiatic mai înlargit. 
În prezent, relațiile egale și avantajoase reciproc, ale Rusiei cu China acționează ca un factor important al stabilității în afacerile internaționale și în termeni de securitate euro-asiatică, oferind un model de cooperare economică productivă. Rusia apreciază realizarea potențialului de parteneriat strategic privilegiat cu India. Vom continua să promovăm dialogul politic și cooperarea economică cu Japonia. Rusia este pregătită pentu a lucra cu Japonia, în căutarea unor condiții reciproc acceptabile pentru semnarea unui tratat de pace. Intenționăm să promovăm legături mai strânse cu Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiatic.
De asemenea, sperăm că Uniunea Europeană și principalele țări europene vor lua în cele din urmă măsurile necesare pentru a reveni la relațiile politice și economice normale cu Rusia. Popoarele acestor țări sunt dornice să coopereze cu Rusia, inclusiv corporațiile, precum și întreprinderile mici și mijlocii și companiile europene în general. Inutil să spun că acest lucru ar servi intereselor noastre comune.
Retragerea unilaterală a SUA din Tratatul INF este cea mai urgentă și cea mai discutată problemă din relațiile ruso-americane. De aceea sunt obligat să vorbesc mai detaliat cu privire la acest subiect. De fapt, au existat schimbări tulburătoare în lume de la semnarea Tratatului, în 1987. Multe țări au dezvoltat și continuă să dezvolte aceste arme, dar Rusia sau Statele Unite nu au facut-o, în acest sens ne limităm cu vointa libera și spontană. În mod evident, această stare de lucruri ridică întrebări. Partenerii noștri americani ar fi trebuit să o spună cu sinceritate, în loc să facă acuzații împotriva Rusiei, pentru a justifica retragerea lor unilaterală din Tratat.
Ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut ceea ce au făcut în 2002, când au renunțat la Tratatul ABM, și au făcut-o așa în mod deschis și onest. Dacă a fost bine sau rău, este o altă chestiune. Cred că a fost rău, dar ei au făcut-o și este ceea ce sa întâmplat. De data aceasta, de asemenea ar fi trebuit să facă același lucru. Ce fac ei, cu adevărat? În primul rând, ei violează totul, dupa aceea cauta scuze, și acuză cealaltă parte de a fi vinovata. Însa de asemenea ei își mobilizează, Statele satelite care sunt precaute, dar încă fac zgomot în sprijinul SUA. La început, americanii au început să dezvolte și să utilizeze rachete cu rază medie de acțiune, desemnând-le drept "rachete țintă" pentru apărarea anti-rachetă. Mai târziu, au început să instaleze sisteme de lansare universale Mk-41, care pot permite folosirea în lupta ofensiva a rachetelor Tomahawk, rachete de croazieră cu rază medie de acțiune.
Eu vorbesc despre acest lucru, și folosesc timpul meu și al vostru, pentru că trebuie să răspundem la acuzațiile care ne sunt făcute. Dar după ce au făcut tot ceea ce am terminat de descris, americanii au ignorat, complet, prevederile articolelor 4 și 6 din Tratatul INF. De acord cu Clauza 1, a articolului VI (citez): "Fiecare parte va elimina toate rachetele cu rază intermediară și lansatoarele de acest tip de rachete ... în asa fel încât ... niciuna dintre aceste rachete și lansatoare ... va fi deținută de nici una dintre Părți" . Articolul VI alineatul (1) stabileste ca (voi cita): "După intrarea în vigoare a Tratatului, și ulterior, niciuna dintre Parti va putea produce sau testa în zbor, vre-o rachetă cu rază intermediară, sau să producă orice stadii sau lansatoare de astfel de rachete “. Sfârșit de citare.
Utilizînd rachetele-țintă cu rază medie de acțiune, și instalînd lansatoare în România și în Polonia, care sunt adecvate pentru lansarea de rachete de croazieră Tomahawk, SUA au violat în mod deschis aceste clauze ale Tratatului. Ei au făcut-o cu ceva timp în urmă. Aceste lansatoare sunt deja staționate în România și nimic se întâmplă. Se pare că nu se întâmplă nimic. Asta este chiar ciudat. Nu este complet străin pentru noi, însa oamenii ar trebui să poată vedea și înțelege.
Cum evaluăm situația în acest context? Am spus-o deja, și vreau să o repet: Rusia nu pretinde - și acest lucru este foarte important, repet acest lucru în mod intenționat - Rusia nu pretinde să fie prima care a pus aceste rachete în Europa. Dacă ele într-adevăr sunt construite și instalate pe continentul european, si Statele Unite intenționează să facă acest lucru, cel puțin nu vom auzi contrariul, acest fapt va accentua dramatic situația securității internaționale, și va crea o amenințare gravă la adresa Rusiei, deoarece unele rachete pot ajunge la Moscova doar în 10-12 minute. Este o amenințare foarte periculoasă pentru noi. În acest caz, vom fi forțați, aș dori să subliniez, că vom fi forțați să răspundem cu acțiuni identice sau asimetrice. Ce înseamnă acest lucru?
Spun acest lucru, direct și deschis, acum, în asa fel încât nimeni să poată sa ne învinovateasca mai târziu, astfel încât să fie clar pentru toți, în prealabil, ceea ce se spune aici. Rusia va fi forțată să creeze și să instaleze arme care pot fi folosite nu numai în zonele în care suntem amenințați direct, dar și în zonele care conțin centre de luare a deciziilor pentru sistemele de rachete care ne amenință.
Ce este important în această privință? Există câteva informații noi. Aceste arme vor corespunde pe deplin amenințărilor îndreptate contra Rusiei în specificațiile lor tehnice, incluind timpurile de zbor pentru aceste centre de luari de decizii.

Știm cum să facem acest lucru și vom actiona imediat aceste planuri, imediat ce amenințările pentru noi vor deveni reale. Nu cred că avem nevoie de nici o exacerbare iresponsabilă a situației internaționale actuale. Nu vrem să o facem.
Ce as dori să adaug? Colegii noștri americani au încercat deja să obțină o superioritate militară absolută, cu proiectul lor global de apărare antirachetă. Ei nu mai au nevoie de iluzii. Răspunsul nostru va fi întotdeauna eficient și eficace.

Lucrarea privind prototipurile promițătoare și sistemele de arme despre care am vorbit în discursul meu din anul trecut, rămâne conform a fost programat si fara întreruperi. Am lansat producția în serie a sistemului Avangard, pe care l-am menționat deja astăzi. Asa cum a fost planificat, în acest an, primul regiment de Trupe de Rachete Strategice va fi echipat cu Avangard. Racheta intercontinentală super-grea Sarmat, cu o putere fără precedente, trece printr-o serie de teste. Arma laser Peresvet și sistemele de aviație echipate cu rachete balistice hipersonice Kinzhal, a dat dovada de caracteristicile sale unice în timpul misiunilor de alertă de test și de luptă, în timp ce personalul învăța sa le manevreze. În viitoarea luna Decembrie, toate rachetele Peresvet furnizate Forțelor Armate, vor fi puse în alertă. Vom continua să extindem infrastructura interceptoarelor lui MiG-31, cu capacitate de transport a rachetelor Kinzhal. Racheta de croazieră nucleară Burevestnik cu raza fără limite și vehiculul submarin nuclear fără pilot Poseidon, cu raza fără limite, sunt în curs de testare, cu succes.
În acest context, aș dori să fac o declarație importantă. Nu am anunțat-o înainte, dar putem spune astăzi, că în aceasta primăvara, va fi lansat primul submarin alimentat cu energie nucleara, transportînd acest vehicul fără pilot. Lucrările continuă asa cum planuisem.

Astăzi, de asemenea, cred că vă pot informa, oficial, asupra unei alte inovații promițătoare. După cum vă amintiți, ultima dată am spus că aveam altceva de arătat, însa era prea devreme pentru a o face. Așa că voi dezvălui, puțin câte puțin, ce mai avem ascuns în mânecă. Alta inovatie promitatoare, care este în curs de dezvoltare cu succes, conform planului, este Tsirkon, o rachetă hipersonică, care poate atinge viteza de aproximativ Mach 9, și de a lovi o țintă, la mai mult de 1.000 de km de distanta, atît  sub apa, cît și la sol. Poate fi lansata din apă, de pe nave de suprafață și din submarine, inclusiv cele care au fost dezvoltate și construite pentru a transporta rachete Kalibr de mare precizie, ceea ce înseamnă că pentru noi, nu există nici un cost suplimentar.
Intr-o nota relationata, vreau să subliniez faptul că, pentru apărarea intereselor naționale ale Rusiei, doi sau trei ani înainte de cronograma stabilita de programul de Stat de armamente, Marina Rusă va primi șapte noi submarine polivalente, și  construcția va începe cu cinci nave proiectate pentru ocean deschis. Șaisprezece nave suplimentare din această clasă, vor intra în serviciu în Marina Rusă, până în 2027.

În concluzie, cu privire la retragerea unilaterală a SUA din Tratatul privind Eliminarea Rachetelor de Raza Intermediara și Rază Scurtă de Acțiune, iată ce aș dori sa spun: politica SUA față de Rusia, în ultimii ani, cu greu poate fi considerata prietenoasa. Interesele legitime ale Rusiei sunt ignorate, există campanii constante împotriva Rusiei și de fiecare data mai multe sancțiuni, care sunt ilegale în termenii Dreptului Internațional, și sunt impuse fără niciun motiv. Permiteți-mi să subliniez că nu am făcut nimic pentru a provoca aceste sancțiuni. Arhitectura de securitate internațională, care a luat forma în ultimele decenii, este în curs de a fi complet și unilateral demontata, în timp ce referindu-se la Rusia, ca fiind, practic, principala amenințare împotriva Statelor-Unite.
Permiteți-mi să spun deschis că acest lucru nu este adevărat. Rusia dorește să aibă relații solide, egale și prietenoase cu Statele Unite. Rusia nu amenință pe nimeni și tot ceea ce facem în termeni de securitate, este pur și simplu un răspuns, ceea ce înseamnă că acțiunile noastre sunt de aparare. Nu suntem interesați în confruntari și nu le vrem, mai ales cu o putere globală, asa cum sunt  Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, se pare că partenerii noștri nu realizează adâncimea și ritmul schimbărilor din întreaga lume și spre unde se îndreaptă. Ei continuă cu politica lor distructivă și în mod clar înșelată. Ceea ce, cu greu, merge în directia intereselor propriilor SUA. Însa, nu depinde de noi, să decidem.
Putem vedea că avem de-a face cu oameni pro-activi și talentați, dar în cadrul elitei, există de asemenea mulți oameni care au o credință excesivă în excepționalismul și supremația lor față de restul lumii. Desigur, aveți dreptul să gândiți ce vreți. Dar ei știu să socotească? Probabil, da. Așa că lăsați ca ei să calculeze întinderea și viteza viitoarelor noastre sisteme de arme. Asta este tot ceea ce cerem: mai întâi faceti socotelile, și apoi luati deciziile care creează amenințări noi și periculoase pentru țara noastră. Este de la sine înțeles că aceste decizii vor determina Rusia să răspundă, pentru a-și asigura securitatea într-un mod fiabil și necondiționat.

Am spus deja
și voi repeta: Suntem pregătiți pentru a ne angaja în discuții de dezarmare, dar nu vom bate niciodată la o ușă închisă. Vom aștepta până când partenerii noștri vor fi pregătiți și conștienți de necesitatea dialogului pe această temă.
Continuăm să dezvoltăm Forțele noastre Armate și să îmbunătățim intensitatea și calitatea pregătirii de luptă, parțial, folosind experiența dobândită în operațiunea anti-teroristă din Siria. O mare experiență a fost câștigata, de practic toți comandanții Forțelor Terestre,  de forțele de operațiuni secrete și de poliția militară, de echipajele navelor de război, de armata, de aviația tactică, strategică și de transport militar.

A
ș dori să subliniez, încă o dată, că avem nevoie de pace pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung. Eforturile noastre de a mari capacitatea noastră de apărare au, un singur scop: asigurarea siguranței acestei țări și a cetățenilor noștri, pentru ca nimeni să se gândească măcar sa ne presioneze, sau sa lanseze o agresiune împotriva noastră.
Colegi, ne aflăm în fata unor obiective ambițioase. Abordam soluții într-o manieră sistematică și consistentă, construind un model de dezvoltare socio-economică care ne va permite să asigurăm cele mai bune condiții pentru auto-realizarea poporului nostru, și astfel, să oferim răspunsuri adecvate la provocările unei lumi care se  schimba rapid, și păstrăm Rusia ca o civilizație cu propria ei identitate, înrădăcinată în tradițiile seculare și cultura poporului nostru, a valorilor și obiceiurilor noastre. Bineînțeles că vom reuși să ne atingem obiectivele, combinând eforturile noastre, împreuna cu o societate unită, dacă noi toți, toți cetățenii Rusiei, suntem dispuși să reușim în eforturi specifice.
O astfel de solidaritate în lupta pentru schimbare, este întotdeauna alegerea deliberată a oamenilor. Ei fac această alegere atunci când înțeleg că dezvoltarea națională depinde de ei, de rezultatele muncii lor, atunci când dorința de a fi necesari și utili se bucura de sprijin, atunci când fiecare își găsește un loc de muncă prin vocația cu care se simt fericiți, și ceea ce este cel mai important, atunci când există justiție și un spațiu vast de libertate și egalitate de șanse pentru muncă, studiu, inițiativă și inovare.
Acești parametri pentru dezvoltarea descoperirilor nu pot fi transpusi în numere sau indicatori, dar sunt aceste lucruri - o societate unificată, oamenii implicați în afacerile țării lor, și o încredere comună în puterea noastră - care joacă rolul principal pentru obținerea succesului. Și dacă este necesar, vom atinge oricum acest succes.

Va multumesc pentru atentia dumneavoastra.

Tradus: Light Journalist
No comments:

Post a Comment

DIRECT LINE

PUTIN

Followers